(Stolac, 22.4.2020.)

Na današnji dan, 22. aprila 2017. godine održana je Osnivačka skupština našeg i vašeg Udruženja Stočana Bregava. Ovaj datum ima i simbolički značaj jer se obilježava u 150 država svijeta kao Međunarodni dan planete Zemlje.

U protekle tri godine realizirali smo više projekata podrške povratnicima: dodjela novčanih naknada porodiljama, dodjela školskih torbi, pribora i udžbenika učenicima prvih razreda osnovne škole, sanacija više puteva u prigradskim naseljima, organizovanje promocije knjiga, podrška razvojnim projektima, finansijska podrška oboljelim itd.

Važno je istaći da je u prostorijama Doma zdravlja Stolac Uzinovići prof.dr. Senad Mehmedbašić obavio skoro 700 besplatnih ginekoloških pregleda, a posebno smo ponosni na uspostavu Literarne nagrade „Enes Ratkušić“ za stolačke maturante.

Ovom prilikom obavještavamo stolačke maturante da je žiri koji je ocjenjivao pristigle radove na temu „Kako voljeti zavičaj“ vrijedno radio, te da će dodjela nagrada za tri najbolja rada biti upriličena nakon što se steknu uvjeti za organizovanje prikladnog događaja.

Također, obavještavamo i porodilje iz 2019. godine iz povratničkih porodica koje su u okviru javnog poziva dostavile potrebnu dokumentaciju, da će se dodjela novčanih naknada također organizovati kada se steknu uslovi tj. po prestanku zabrane okupljanja odnosno prestanka stanja prirodne nesreće.

Ovu godišnjicu obilježavamo u periodu pandemije virusa COVID 19 kada se cijelo čovječanstvo suočava sa velikim iskušenjima i kada je humanost na velikom ispitu. Udruženje je upravo i nastalo iz osjećanja i želje za napretkom i životom, a on je moguć samo ako imamo uvid u stvarnost. Uslov za sve je da se svako upita – šta sam dobrog uradio za Stolac, za grad sa najljepšom bojom neba?!

Mi ćemo nastaviti sa realizacijom projekata, ali sa istom porukom odaslanom na današnji dan prije tri godine: „Odlučni smo u nastojanju da budemo generacija koja nije ustuknula pred barbarskim i rušilačkim nasrtajima na naš grad. Bit ćemo dostojni naših predaka koji su razvijali kulturnu tradiciju zajedničkog življenja.“

Zahvaljujemo se svim Stočanima i prijateljima Stoca na upućenim čestitkama povodom rođendana Udruženja.

Živi nam i zdravi bili.

Osnivači Udruženja Stočana Bregava

Senad Mehmedbašić

Zijo Brzina

Omer Korjenić

Categories: Novosti