Udruženje Stočana Bregava – USB osnovano je 22.04.2017. godine u Stocu. Jedan od glavnih ciljeva Udruženja je razvoj i očuvanje ekološke svijesti građana i  historijskih znamenitosti, jer Stolac kao grad više nacionalnih kulturnih spomenika, koji je pretrpio ogromnu destrukciju, i rijeka Bregava koja svojom ljepotom i čistoćom daje čarobnost ovom gradu, na to nas obavezuju. Opasne radnje u vezi sa Gornjim horizontima hidroenergetskim megaprojektom kompleksnih i velikih zahvata počele su prije više decenija i direktno ugrožavaju rijeke Bregavu, Bunu i Bunicu, te Park prirode Hutovo Blato, ali i rijeku Neretvu, što može imati nesagledive negativne posljedice po čovjeka i prirodu.

Pored razvoja ekološke svijesti, jedan od glavnih ciljeva je i promovisanje razvoja porodice i pronatalitetne politike na ovom području. Svjesni negativnih demografskih trendova u Bosni i Hercegovini, a posebno u ovom dijelu države, Udruženje će podržavati socijalnu koheziju, razvoj poduzetništva i društveno uključivanje povratnika na području Stoca, te stipendiranje učenika i studenata, kao i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa i tradicijskih autohtonih vrijednosti.

Odlučni smo u nastojanju da budemo generacija koja nije ustuknula pred barbarskim i rušilačkim nasrtajima na naš grad. Bićemo dostojni naših predaka koji su razvijali kulturnu tradiciju zajedničkog življenja.

0
Godina rada
0
Korisnika
0
Projekata
0
Facebook Pratitelja

Predsjednik Skupštine

prof.dr. Senad Mehmedbašić

Predsjednik Udruženja i Upravnog odbora Udruženja

dr.sc. Omer Korjenić

Upravni Odbor

Nadzorni odbor