(Stolac, 27.06.2020.) Danas je u Stocu organizovana dodjela literarne nagrade Enes Ratkušić za stolačke maturante po osnovu javnog poziva objavljenog krajem 2019. godine, na temu “Kako voljeti zavičaj”. Na konkursu je učestvovalo petnaest učenika završnih razreda Srednje škole Stolac.

Pristigle radove ocijenio je stručni žiri u sastavu: Filip Mursel Begović, Hasan Eminović i Zlatko Čerkez, a prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM za najbolji rad osvojila je Amina Šarić.
Druga nagrada (200 KM) pripala je Rijadu Piriću, a treća (100 KM) Aldin Baljiću.
Specijalna nagrada žirija, za stil pisanja koji podsjeća na stil Enesa Ratkušića, dodijeljena je Harisi Poturović (50 KM).

Osim novčanih nagrada maturantima su dodijeljene plakete i po primjerak knjige Bosna je veća od Evrope, koja predstavlja zbirku odabranih članaka Enesa Ratkušića.
Priznanja i novčane nagrade maturantima su uručili član žirija Hasan Eminović, Enesova supruga Suada Ratkušić, Aida Gabela i Omer Korjenić članovi Upravnog odbora Udruženja Stočana „Bregava“.
Nagrađenim maturantima čestitamo i nadamo se da će nastaviti razvijati svoj talenat u budućnosti, kao i ljubav prema Stocu i Bregavi i da će se sjećati Enesa Ratkušića.

Ove godine planirana svečanost nije organizovana za širu javnost, nažalost, nakon što je više puta odgođena zbog pandemije virusa COVID 19. Uručivanju nagrada, zbog pridržavanja mjera zdravstvene zaštite, osim dobitnika prisutvovali su samo članovi Enesove uže porodice i nekoliko članova Upravnog odbora Udruženja Stočana Bregava.

Sponzor ovogodišnje nagrade je bio BH telecom d.d. Direkcija Mostar, kojem se zahvaljujemo na podršci, a partner magazin STAV.

Categories: Novosti