(Mostar, 9.11.2019.godine) U organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Regionalnog odbora Hercegovina, u prepunoj sali Centra za kulturu grada Mostara, večeras je upriličena promocija knjige “Bosna je veća od Evrope” autora rahmetli Enesa Ratkušića.

Knjiga koja se sastoji od izabranih kolumni i eseja objavljivanih u periodu od 1992. do 2018. godine, objavljena je u izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID – BiH), čiji je rahmetli Ratkušić bio prvi predsjednik.

Knjiga “Bosna je veća od Evrope” broji 500 stranica i obuhvata 155 kolumni i tekstova koje je Ratkušić pisao za Ljiljan, Islamske informativne novine Preporod, portal Al Jazeera i magazin Stav.
Izdvojeni tekstovi u ovoj knjizi samo su mali dio njegovih promišljanja i stavova koji je objavljivao kroz posljednjih 25 godina o političkim, ekonomskim, socijalnim i inim drugim društvenim izazovima sa kojima se suočavala BiH”, a mnogi od njih su aktuelni i danas.

Jedan od promotora knjige, glavni i odgovorni urednik magazina Stav Filip Mursel Begović, istakao je da je Enes Ratkušić jednako dobro funkcionirao pišući dnevne vijesti, tv i radio reporter, pišući eseje, putopise.

“Zanimljivo u svemu je pokazao nevjerovatan nivo izvrsnosti, čak i u naučnim radovima socijološke tematike. Bio je i književnik, pisao je kratke priče, pripovjetke, romane. Rijetkost je imati nekoga ko istovremeno funkcioniše u svim žanrovima.
Bio je vrhunski cinik i vrstan polemik. Uprkos svim vrlinama koje je posjedovao, Enes nije bio tašta osoba, nije žudio za ovosvjetskim nagradama i ono što ga je posebno karakterisalo je to što je o svojim idejama i napisanim tekstovima bez imalo sujete razgovarao sa kolegama”, rekao je između ostalog Filip Mursel Begović , govoreći o Enesu Ratkušiću.

Enesov dugogodišnji prijatelj Mensud Medar, koji je također bio jedan od promotora Ratkušićeve posthumno objavljene knjige, rekao je kako je sa Enesom počeo raditi povratničke priče na RTV Mostar. Tada je, kako je naglasio shvatio da se radi o čovjeku koji o svemu dublje i detaljnjije promišlja. Od tada su kaže bili u neprekidnom kontaktu razmjenjujući mišljenja o svim aktuelnim društvenim temama.

Iako po struci sociolog Enesa Ratkušića je veoma interesovala filozofija i na tom polju se samoobrazovao, istakao je treći promotor, također profesor sociologije Kasim Korjenić.

“Ogromna je literatura koju je on pročitao. Počeo je od starih Grka. Oni su ga naučili da je mnogo važnije pitanje već odgovor.
Neprestano je tražio jedinstvo filozofije i zbilje, ubijeđen da nas samo to izvodi na put istine.
Zato se cijeli život pitao o suštini stvari i neprestano je postavljao prava pitanja na društvenu stvarnost”, istakao je Korjenić, dodajući da je Enes Ratkušić bio čovjek koji je uvijek životu govorio da.
“Svojim stilom i načinom života Enes je najbolji svjedok za svoju literaturu”, zaključio je Korjenić.

Večerašnja promocija posthumno objavljene knjige Enesa Ratkušića, upriličena je povodom godišnjice od rušenja Starog mosta u Mostaru.

Nećemo zaboraviti Enesove poruke i vizije.

IZVOR TEXT I FOTO: mostarski.ba , klix.ba i USB

Categories: Novosti