(Stolac, 20.12.2018. godine) U znak sjećanja na Enesa Ratkušića, člana Upravnog odbora Udruženja Stočana Bregava koji je preselio na ahiret 20.06.2018. godine, Upravni odbor Udruženja Stočana Bregava je donio odluku o uspostavljanju nagrade za najbolji literarni rad maturanata Srednje škole Stolac, a koja će se zvati po Enesu Ratkušiću.

Za ovu nagradu formiran je nagradni fond, a stručni žiri koji će odlučivati o izboru tri najbolja rada čine Enesovi dugogodišnji prijatelji i saradnici: Filip Mursel Begović (predsjednik), Kasim Korjenić (član) i Mensud Medar (član).

Udruženje Stočana Bregava je uputilo zvaničnu obavijest menadžmentu Srednje škole Stolac kako bi učenike –maturante upoznali s Javnim pozivom za izbor najboljeg literarnog rada, te ih i ovim putem pozivamo da se prijave na Javni poziv.

Enes Ratkušić je kao istaknuti stolački i bosanskohercegovački novinar i književnik svojim brojnim člancima, emisijama, autorstvom pet knjiga i ukupnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u promociji kulturno-historijskih vrijednosti Stoca ali i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i slobode.

Uvijek je potvrđivao svoju neizmjernu ljubav prema Bregavi i  Stocu i iskazivao stav istinskog bosanskog rodoljuba i patriote.

Veliki doprinos je dao u osnivanju i djelovanju Udruženja Stočana Bregava i radovao se svakom našem projektu.

Radna tema nagrade je „Bregava – rijeka života“ po kojoj naše udruženje i nosi ime, jer neizmjerna je  blagodat vode, rijeke pogotovo, a Bog je darivao Stolac i Stočane čarobnom ljepoticom Bregavom.

U nastavku objavljuejmo tekst Javnog poziva.

JAVNI POZIV

Na osnovu Odluke Upravnog odbora od 01.12.2018. godine, a u skladu s Programom rada za 2018. godinu, Udruženje Stočana Bregava u okviru literarne nagrade Enes Ratkušić raspisuje

Javni poziv za najbolji literarni rad na temu: Bregava – rijeka života

Uslovi  za učešće:

  • Na javnom pozivu mogu učestvovati učenici završnih razreda Srednje škole Stolac
  • Na javnom pozivu učenici završnih razreda mogu predati radove svih literarnih izraza: poezije, proze i dr.
  • Dostavljeni radovi mogu sadržavati najviše sedam (7) kartica (1 kartica = 1.800 karaktera).

Rok za dostavu radova i objavu rezultata

Rok za dostavu radova  je 15.02.2019. godine do 15:00 sati.

Radove je potrebno dostaviti na e-mail Udruženja Stočana Bregava: usbregava@gmail.com sa naznakom: Za literarnu nagradu Enes Ratkušić i javni poziv: Bregava – rijeka života.

Zaprimljene radove će ocijeniti stručni žiri/komisija za pregled i odabir najboljih radova.

Rezultati javnog poziva će biti objavljeni do kraja februara 2019. godine na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba.

Nagradni fond:

  • Prva nagrada: 300,00 KM, plaketa i umjetnički rad
  • Druga nagrada: 200,00 KM i plaketa
  • Treća nagrada: 100,00 KM i plaketa.

Nagrade i priznanja će biti uručeni na svečanosti u organizaciji Udruženja Stočana Bregava.

Nagrađeni radovi će biti objavljeni na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba.

NAPOMENA:

Dostavljeni radovi se ne vraćaju autorima, a Udruženje Stočana Bregava zadržava pravo njihovog djelimičnog ili potpunog korištenja u promotivnim aktivnostima uz obavezu navođenja imena autora.

Uz dostavu radova potrebno je navesti sljedeće podatke:

  • Ime i prezime, razred
  • Kontakt telefon i adresu stanovanja
  

Predsjednik

Udruženja Stočana Bregava

Dr.sc. Omer Korjenić

Categories: Novosti