(Stolac, 05.06.2020.) Danas je u Stocu organizovana dodjela treće po redu literarne nagrade Enes Ratkušić za stolačke maturante po osnovu javnog poziva objavljenog krajem 2020. godine, na temu “Moj Stolac, moji snovi“.

Pristigle radove ocijenio je stručni žiri u sastavu: Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina STAV (predsjednik), Hasan Eminović, novinar i publicist (član) i Jasminko Šarac, književnik (član), a prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM za najbolji rad osvojio je Emin Čekro. Druga nagrada (200 KM) pripala je Dei Makitan, a treća (100 KM) Seleni Karabatak.

Osim novčanih nagrada maturantima su dodijeljeni i drugi prikladni pokloni.

“Svi radovi su izuzetne kvalitete i što je najbitnije odišu svježinom mladalačke misli, što na sebi svojstven i ilustrativan način govori o zanosu i zaljubljenosti mladih Stočanki i Stočana u svoj grad i njegove bistrine, bilo one davnašnje ili svakodnevne, dakle posljedično tome i o njegovoj budućnosti, uprkos ovim vremešnim zavrzlamama aktuelnog civilizacijskog usuda. Dok sam čitao radove bez zadrške mogu slobodno reći da je zaista bilo ugodno grijati se novim nadama i radovati se svitanjima novih ozarenja, bujanju iskonskog htjenja ovih mladih ljudi da Stolac prikažu kao najljepše mjesto na svijetu, najpoželjnije za punu rad i angažman, što u njihovim zbiljama Stolac zaistai jeste.“ izjavio je u svom obraćanju prisutnima Hasan Eminović u ime žirija.

Priznanja i novčane nagrade maturantima su uručili članovi žirija Hasan Eminović i Jasminko Šarac, te Enesova supruga Suada Ratkušić.

Osim članova Udruženja Stočana Bregava, članova porodice i prijatelja Enesa Ratkušića, te profesora i menadžmenta Srednje škole Stolac, dodjeli nagrada su prisustvovali nagrađeni iz prethodne dvije godine Rijad Gutošić i Amina Šarić.

Nagrađenim maturantima, čije ćemo radove objaviti na web i Facebook stranici Udruženja Stočana Bregava, čestitamo i nadamo se da će nastaviti razvijati svoj talenat u budućnosti, kao i ljubav prema Stocu i Bregavi i da će se sjećati Enesa Ratkušića.

Nagrađeni maturanti, predsjednik Udruženja Omer Korjenić i v.d. zamjenik direktora Srednje škole Stolac Huso Razić
Suada Ratkušić i prvonagrađeni Emin Čekro
Član žirija Jasminko Šarac i drugonagrađena Dea Makitan
Član žirija Hasan Eminović i trećenagrađena Selena Karabatak
Categories: Novosti