(Stolac, 03.08.2020.) Dragi prijatelji,
U ovim danima odmora toplo vam preporučujemo čitanje knjiga našeg Stočanina Džafera Obradovića, kroz koje iznova otkrivamo čari domoljublja, bosanskog duha, zavičajnosti, života čovjeka našeg podneblja. Ovim putem želimo otrgnuti od zaborava njegova djela i potaknuti vas na čitanje ovih istinski vrijednih i briljantnih djela. Nepravedno zapostavljenih!

Džafer Obradović, bosanskohercegovački književni kritičar, esejist i publicist, dugogodišnji zaposlenik i član Izvršnog odbora Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” rođen je 1947. godine u Borojevićima kod Stoca, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju, a potom i dvije godine Pomorske akademije u Splitu. Godine 1974. završava Filozofski fakultet u Sarajevu, a na istom fakultetu i magistrira 1989. Nakon toga je radio u Narodnom univerzitetu u Stocu i Institutu zaštite na radu Sarajevo na poslovima izdavačke djelatnosti. Na tom mjestu ga zatiče agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1992. do maja 1996, tri i po godine kao borac, a ostatak kao član Generalštaba.

Pored knjiga objavio je i velik broj priloga u časopisima. “Bosna u ogledalu” je njegova prva knjiga eseja, koja je odlično ocijenjena od književne kritike i čitalaca. Neki od eseja zastupljenih u knjizi su zajedno s ostalim sjajnim filozofskim analizama ranije objavljivani u časopisima Kabes, Most, Blagaj, Behar, Život, Znakovi vremena. Slijede humorističke priče “Dubravske kukrice” i “Borojevići selo uzvjetar”, koje odišu ljubavlju prema rodnom zavičaju.

Džo, kako su ga odmilja zvali njegovi prijatelji, preselio je na ahiret 3.jula 2005. godine. Neka je Božiji rahmet njegovoj duši.

Categories: Novosti