(Stolac, 05.06.2022.) U nedjelju 5.6.2022.godine u Stocu organizovana je dodjela četvrte po redu Literarne nagrade Enes Ratkušić koju za stolačke maturante organizuje Udruženje Stočana Bregava, a po osnovu javnog poziva objavljenog krajem 2021. godine, na temu “Kameni spavač se probudio“.

Omer Korjenić, predsjednik Udruženja Stočana Bregava je kazao da je ova nagrada namijenjena upravo stolačkim maturantima, sa namjerom da podstiče literarne talente, ljubav prema svom zavičaju, ali i da se pamti djelovanje rahmetli Enesa Ratkušića kao autora više knjiga, novinara i sociologa.

Pristigle radove ocijenio je stručni žiri u sastavu: Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina STAV (predsjednik), Hasan Eminović, novinar i publicist (član) i Jasminko Šarac, književnik (član), a prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM za najbolji rad osvojio je Almin Pehilj. Druga nagrada (200 KM) pripala je Ahmedu Haračiću, a treća (100 KM) Ajli Medar.

Osim novčanih nagrada maturantima su dodijeljeni i drugi prikladni pokloni.

“Je li to taj Kameni spavač kojega budimo, naš identitet, tradicija? Ne možemo si dopustiti nikada jednoznačnost, pa i Dizdarova poezija svoju univerzalnost i bezvremenost duguje svojoj višeznačnosti i značenskoj slojevitosti. Vidimo to i po vašim radovima. Odnosno, želimo reći da je svaka asocijacija legitimna, ali dajte da prvo definiramo koga budimo, ko je spavač?.“ zapitao je u svom obraćanju prisutnima predsjednik Stručnog žirija Filip Mursel Begović.

Priznanja i novčane nagrade maturantima su uručili članovi žirija Filip Mursel Begović i Jasminko Šarac, te Enesova supruga Suada Ratkušić.

Osim članova Udruženja Stočana Bregava, članova porodice i prijatelja Enesa Ratkušića, te maturanata, profesora i menadžmenta Srednje škole Stolac, dodjelu nagrada je uveličala i horska sekcija Prve osnovne škole Stolac pod vodstvom profesorice Merime Vladavić.

Radovi nagrađenih maturanata će se objaviti na web i Facebook stranici Udruženja Stočana Bregava, kao i u sljedećem izdanju magazina STAV.

Čestitamo nagrađenim stolačkim maturantima i nadamo se da će nastaviti razvijati svoj talenat u budućnosti, kao i ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini, Stocu i Bregavi i da će se sjećati Enesa Ratkušića, saopštili su iz Udruženja Stočana Bregava.

Ovaj projekat Udruženja Stočana Bregava podržala je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Galeriju fotografija (photo by Salih Borozan) sa svečane dodjele Literarne nagrade Enes Ratkušić možete pregledati na sljedećem linku: Galerija

Categories: Novosti