(Stolac, 20.12.2021. godine) U znak sjećanja na Enesa Ratkušića člana Upravnog odbora Udruženja Stočana Bregava koji je preselio na ahiret 20.06.2018. godine, Upravni odbor Udruženja Stočana Bregava je donio odluku da se objavi Javni poziv za najbolji literarni rad u okviru Literarne nagrade Enes Ratkušić na temu „Kameni spavač se probudio“.

Za ovu nagradu formiran je fond i to za:

1. mjesto 300,00 KM,

2. mjesto 200,00 KM,

3. mjesto 100 KM.

Na javni poziv za Literarnu nagradu Enes Ratkušič koji je objavljen danas 20.12.2021. godine, i koja se organizuje već četvrtu godinu za redom, mogu se prijaviti isključivo učenici završnih razreda Srednje škole Stolac.

Stručni žiri koji će odlučivati o izbor tri najbolja rada čine Enesovi dugogodišnji prijatelji i saradnici: Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina STAV (predsjednik), Jasminko Šarac, književnik (član) i Hasan Eminović, novinar (član).

Enes Ratkušić je kao istaknuti bošnjački i bosanskohercegovački novinar i književnik svojim brojnim člancima, emisijama, autorstvom pet knjiga i ukupnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u promociji kulturno-historijskih vrijednosti Stoca ali i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i slobode. Uvijek je potvrđivao svoju neizmjernu ljubav prema Bregavi i Stocu i iskazivao stav istinskog bosanskohercegovačkog rodoljuba i patriote.

Veliki doprinos je dao u osnivanju i djelovanju Udruženja Stočana Bregava i radovao se svakom našem projektu.

U nastavku objavljujemo tekst Javnog poziva.

J A V N I P O Z I V

Na osnovu Odluke Upravnog odbora od 17.12.2021. godine, a u skladu s Programom rada za 2021. godinu, Udruženje Stočana Bregava u okviru Literarne nagrade Enes Ratkušić raspisuje

Javni poziv za najbolji literarni rad na temu: KAMENI SPAVAČ SE PROBUDIO

Uslovi za učešće:

· Na javnom pozivu mogu učestvovati učenici završnih razreda Srednje škole Stolac

· Na javnom pozivu učenici završnih razreda mogu predati radove svih literarnih izraza: poezije, proze i dr.

· Dostavljeni radovi mogu sadržavati najviše sedam (7) kartica (1 kartica = 1.800 karaktera).

Rok za dostavu radova i objavu rezultata

Rok za dostavu radova je 31.3.2022. godine do 15:00 sati. Radove je potrebno dostaviti na e-mail Udruženja Stočana Bregava: usbregava@gmail.com sa naznakom: Za literarnu nagradu Enes Ratkušić i temu: KAMENI SPAVAČ SE PROBUDIO.

Zaprimljene radove će ocijeniti stručni žiri/komisija za pregled i odabir najboljih radova.

Rezultati javnog poziva će biti objavljeni do kraja školske 2021/2022. godine na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba .

Nagradni fond:

· Prva nagrada: 300,00 KM,

· Druga nagrada: 200,00 KM,

· Treća nagrada: 100,00 KM.

Nagrade će biti uručene na svečanosti u organizaciji Udruženja Stočana Bregava uz poštivanje epidemioloških mjera. Nagrađeni radovi će biti objavljeni na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba.

NAPOMENA:

Dostavljeni radovi se ne vraćaju autorima, a Udruženje Stočana Bregava zadržava pravo njihovog djelimičnog ili potpunog korištenja u promotivnim aktivnostima uz obavezu navođenja imena autora.

Uz dostavu radova potrebno je navesti sljedeće podatke:

– Ime i prezime, razred

– Kontakt telefon i adresu stanovanja

Categories: Novosti