(Stolac, 16.12.2019. godine)  U znak sjećanja  na Enesa Ratkušića člana Upravnog odbora Udruženja Stočana Bregava koji je preselio na ahiret 20.06.2018. godine, Upravni odbor Udruženja Stočana Bregava je donio odluku da se objavi Javni poziv za najbolji literarni rad u okviru Literarne nagrade Enes Ratkušić na temu „Kako voljeti zavičaj“. Za ovu nagradu formiran je fond i to za:

1. mjesto 300,00 KM,

2. mjesto 200,00 KM,

3. mjesto 100 KM.

Na javni poziv za Literarnu nagradu Enes Ratkušič koji će biti objavljen 16.12.2019. godine mogu se prijaviti isključivo učenici završnih razreda Srednje škole Stolac.

Stručni žiri koji će odlučivati o izbor tri najbolja rada čine Enesovi dugogodišnji prijatelji i saradnici: Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik magazina STAV (predsjednik), Zlatko Čerkez, pjesnik (član) i Hasan Eminović, novinar (član).

Enes Ratkušić je kao istaknuti bošnjački i bosanskohercegovački novinar i književnik svojim brojnim člancima, emisijama, autorstvom pet knjiga i ukupnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u promociji kulturno-historijskih vrijednosti Stoca ali i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i slobode.

Uvijek je potvrđivao svoju neizmjernu ljubav prema Bregavi i Stocu i iskazivao stav istinskog bosanskohercegovačkog rodoljuba i patriote.

Veliki doprinos je dao u osnivanju i djelovanju Udruženja Stočana Bregava i radovao se svakom našem projektu.

Ovim putem se iskreno zahvaljujemo kompaniji BH TELECOM d.d. Direkcija Mostar koja pruža podršku u realizaciji ovogodišnje Literarne nagrade Enes Ratkušić.

U nastavku objavljuejmo tekst Javnog poziva.

J A V N I     P O Z I V

Na osnovu Odluke Upravnog odbora od 14.12.2019. godine, a u skladu s Programom rada za 2019. godinu, Udruženje Stočana Bregava u okviru Literarne nagrade Enes Ratkušić raspisuje

Javni poziv za najbolji literarni rad na temu: KAKO VOLJETI ZAVIČAJ

Uslovi za učešće:

· Na javnom pozivu mogu učestvovati učenici završnih razreda Srednje škole Stolac

· Na javnom pozivu učenici završnih razreda mogu predati radove svih literarnih izraza: poezije, proze i dr.

· Dostavljeni radovi mogu sadržavati najviše sedam (7) kartica (1 kartica = 1.800 karaktera).

Rok za dostavu radova i objavu rezultata

Rok za dostavu radova je 15.02.2020. godine do 15:00 sati.

Radove je potrebno dostaviti na e-mail Udruženja Stočana Bregava: usbregava@gmail.com sa naznakom: Za literarnu nagradu Enes Ratkušić i javni poziv: KAKO VOLJETI ZAVIČAJ..

Zaprimljene radove će ocijeniti stručni žiri/komisija za pregled i odabir najboljih radova.

Rezultati javnog poziva će biti objavljeni do kraja školske 2019/2020. godine na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba .

Nagradni fond:

· Prva nagrada: 300,00 KM,

· Druga nagrada: 200,00 KM,

· Treća nagrada: 100,00 KM.

Nagrade će biti uručene na svečanosti u organizaciji Udruženja Stočana Bregava. Nagrađeni radovi će biti objavljeni na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba .

NAPOMENA:

Dostavljeni radovi se ne vraćaju autorima, a Udruženje Stočana Bregava zadržava pravo njihovog djelimičnog ili potpunog korištenja u promotivnim aktivnostima uz obavezu navođenja imena autora.

Uz dostavu radova potrebno je navesti sljedeće podatke:

– Ime i prezime, razred

– Kontakt telefon i adresu stanovanja

Predsjednik
Udruženja Stočana Bregava
Dr.sc. Omer Korjenić

Categories: Novosti