”… i dobro činite – Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.” (El-Bekare, 196)

Stolac – sjajni biser s juga naše domovine grad je s najviše nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Početkom Agresije na Bosnu i Hercegovinu Stolac i njegovo stanovništvo trpe ogromna razaranja od jedinica JNA i VRS, a potom jedinice HVO progone Bošnjake sa svojih vjekovnih ognjišta. Mnogi prolaze kroz teške torture u koncentracionim logorima.

Ipak, nakon završetka rata, Bošnjaci se vraćaju u svoj rodni grad u velikom broju, tako da Stolac spada i red rijetkih mjesta sa visokom stopom povrataka Bošnjaka. Do danas Bošnjaci povratnici u Stolac susreću se s brojnim problemima.

Tešku političku, ekonomsku i socijalnu situaciju u Stocu oslikava i činjenica da je u ovom gradu registrovano skoro 2.000 nezaposlenih osoba, od čega veliku većinu čini povratnička populacija koja se svakodnevno suočava sa velikim problemima u ostvarivanju elementarnih ljudskih prava i drugim egzistencijalnim problemima.

Nedostatak mogućnosti za zaposlenje kao i nedostatak finansijske podrške utiče na ukupan razvoj nataliteta i opredjeljenje mladih povratnika za sklapanje bračne zajednice kao i mladih bračnih parova za rađanje djece. Dugoročno posmatrajući, posljedice mogu biti teške s obzirom da veći dio populacije pripada starijoj kategoriji stanovništva.

Prema popisu iz 2013. godine prosječna dob stanovništva u Stocu je visokih 40 godina

U posebno teškoj situaciji se nalazi upravo stanovništvo starije životne dobi od kojih je veliki broj težeg zdravstvenog i socijalnog stanja i među kojima je veliki broj onih bez ikakvih primanja ili pomoći.

Zahvaljući Islamic Relief Worldwide, međunarodnoj humanitarnoj organizaciji, u Stocu se od septembra 2021. godine realizuje projekat „Homecare help for elderly“. Partneri u realizaciji ovog veoma značajnog projekta u Stocu su Medžlis Islamske zajednice Stolac i Udruženje Stočana Bregava.

Projektom je obuhvaćeno 100 osoba starije životne dobi  težeg socijalnog i zdravstvenog stanja  koje će, zahvaljujući ovom projektu Islamic Relief-a Worldwide, primati podršku u obliku humanitarne pomoći (paket hrane i paket higijenskih proizvoda) i medicinsku tehničku podršku, čak u trajanju od 10 mjeseci.

Saradnik na projektu Ahmet Ljubović, medicinski tehničar, koji posjećuje korisnike ovog projekta.

Ahmet Ljubović, saradnik na projektu, medicinski tehničar

„Tokom posjete korisnika projekta izvršen je uvid u zdravstveno stanje, medicinsku dokumentaciju, korištenu terapiju, te se mjesečno dodjeljuju prehrambeni i higijenski paketi. Kod korisnika je primjetan veliki broj onih sa sljedećim dijagnozama: hipertenzija, dijabetes, postinfarktno stanje, COVID-19, post COVID-19 stanje, različita kancerogena i druga teška oboljenja”, izjavio je za Akos.ba Ahmet Ljubović.

U Medžlisu IZ Stolac navode da je među korisnicima evidentna teška materijalna situacija i da je mnogo osoba bez ikakvih primanja, dok su ostali sa minimalnim primanjima nedovoljnim za normalnu egzistenciju. Kažu da svakodnevno pomažu povratnicima koliko im dozvoljavaju njihove mogućnosti, a posebno im je drago da ih je Islamic Relief Worldwide prepoznao kao partnera i da s ovakvim projektnim aktivnostima ova svjetska organizacija djeluju u Stocu.

Orhan Tikveša, predjednik Medžlisa IZ Stolac

”Nekoliko korisnika ovog projekta je zaista težeg zdravstvenog stanja i žive sami u lošim uvjetima stanovanja. Znatan broj korisnika živi u ruralnim područjima više kilometara udaljenim od središta Stoca, i to kao samci ili u bračnoj zajednici u kojoj su oba bračna druga slabijeg zdravstvenog stanja”, ističe predsjednik Medžlisa IZ Stolac Orhan Tikveša.

Iz Udruženja Stočana Bregava navode samo riječi hvale za vrijedne ljude iz Islamic Relief-a Worldwide, respektabilne međunarodne organizacije koja svoju misiju „Vjerom inspirisana akcija“ i „Zajedno za bolji svijet“ provodi i u Stocu.

Omer Korjenić, predsjednik Udruženje Stočana Bregava.

„Ovo nije prvi put da sarađujemo sa Islamic Relief-om Worldwide: Krajem 2018. godine na terenu smo koordinirali vrijedan projekat Islamic Relief-a dodjele plastenika veličine 500 m2 sa pratećom opremom, uz pruženu stručnu edukaciju, za četiri porodice sa područja Stoca. Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da podrže Islamic Relief i njihove aktivnosti, koje provode u Bosni i Herecegovini i širom svijeta, pozivom na humanitarne brojeve dostupne na njihovoj web stranici: www.islamic-relief.ba“, kaže Dr.sc. Omer Korjenić, predsjednik Udruženje Stočana Bregava.

Prilikom posjete svi korisnici su iskazali veliku zahvalnost na pomoći i velikodušnosti organizacije Islamic Relief Worldwide i činjenici da im je kroz ovaj projekt organizovana posjeta ove vrste i dodijeljena itekako potrebna pomoć, pružen savjet u vezi terapije, kao i mogućnost da neko porazgovara s njima. Oduševljeni su i do suza ganuti solidarnošću iskazanom u ovom projektu prema Bošnjacima muslimanima povratnicima u Stolac.

Izvor: akos.ba

Categories: Novosti