(03.04.2020.) Jačanje imuniteta nije toliko jednostavno koliko može zvučati na prvu, ali imunitet se može osnažiti. Svaki dio tijela, uključujući i imuni sistem, bolje funkcionira kada je zaštićen od negativnog uticaja određenih faktora i kada ga podržavate odabirom zdrave životne strategije, što podrazumijeva da:

 • ne pušite;
 • ne pijete alkohol
 • redovno vježbate i održavate tjelesnu kondiciju;
 • jedete dovoljno voća i povrća;
 • ne pretjerujete u količini hrane koju unosite i održavate primjerenu tjelesnu težinu;
 • dovoljno spavate;
 • poduzimate sve kako biste izbjegli zarazu (npr. čestim pranjem ruku i temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa);
 • pokušate smanjiti stres.

Daleko je još do trešanja i pravih jagoda kako bi se ojačao imunitet svježim vitaminima i napunile baterije i o njima ćemo drugom prilikom.

U ovom članku tema je ćurekot (nigella sativa, čorokot, crni kim), čudesna biljka koja je poznata kao lijek za mnoge bolesti. Iz brojnih članaka i istraživanja prenosimo vam nekoliko korisnih informacija o ćurekotu.  Često sjemenke ćurekota možemo vidjeti na kiflama u pekarama. Nezaobilazan su ukras na somunima, a u posljednje vrijeme u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama možemo vidjeti i sve popularnije ćurekotovo ulje koje se sve više koristi. Imajući u vidu da je stotinama godina poznata kao takva, urađena su moderna istraživanja o uticaju ćurekota na zdravlje.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane Sjedinjenih Američkih Država (FDA) je 1996. godine odobrila upotrebu ulja ćurekota za liječenje kancerogenih oboljenja, sprječavanje neželjenih efekata hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma. Ćurekot sadrži preko stotinu sastojaka koji pozitivno utiču na zdravlje (Centar za naučno istraživanje protiv raka “Hilton Head Island” South Carolin, USA).

Primjenjuje se kod: Liječenje upala nosnih šupljina, začepljenja nosa, izbacivanje sekreta, liječenje suhog kašlja i alergija; liječenja bronhijalne astme, i gripe; Liječenje srčanih tegoba i začepljenih krvnih sudova; Liječenje tinije stopala i noktiju, psorijaze, ekcema, lišaja i reumatizma; Lijčenje proljeva; Pomanjkanje koncentracije, depresije, nervoze i hroničnog umora; Stomačnih tegoba i u brojnim drugim slučajevima

Istraživanja provedena u Americi i Njemačkoj
Američki istraživači pripisuju mu ulogu snažnog djelovanja na regulaciju imunog sistem čovjeka. Kroz svoje djelovanje normalizira i istovremeno optimizira oslabljeni obrambeni sistem. Sa uljem ćurekota mogu se njegovati mnoge bolesti, naročito dijabetis i rak. Podrobnije analize samoga sastava ulja i načina djelovanja provedene u Americi su potvrdile, da prastaro, već stoljećima oprobano ulje je u biti sveopći lijek. Ulje ćurekota je čisti dodatak prehrani, koji nema nuspojava, pa se stoga može koristiti svakodnevno kao i hrana.

Djelovanje ćurekota se temelji u glavnini na eteričnom ulju koje sadrži Carvon, koji djeluje stimulativno na stomak, ali sa druge strane vrlo smirujuće na crijeva, koja lagano i raširi. Upravo radi ovih činjenica se stavlja u upotrebu pri problemima sa stomakom i crijevima, jer stimuliše crijevnu floru, dok ulje sa svoje strane uništava bakterije koje uzrokuju oboljenje. Ono može neutralizirati alergijske reakcije i pokaziva blago djelovanje pri astmi, alergijama na polen, prašinu i infekcijama gripe. Pošto se slabosti u području stomaka i crijeva vrlo često odražavaju na srce i krvotok, ulje donosi osjetno ublažavanje problema pri ovim bolestima. Vrlo je važno potencirati njegovo povoljno djelovanje pri smetnjama u radu jetre i žuči.

Imuni sistem se pojačava pri redovnoj upotrebi ulja ćurekota. Primijećeno je i vrlo značajno djelovanje na smanjenje nivoa šećera u krvi. Znanstvenici iz Južne Karoline (USA) iz laboratorija za imuno-bologiju raka su napisali:

“Ulje ćurekota generalno pomaže za stimuliranje stanica zaduženih za imuni sistem. Ulje povećava prozivodnju interferona, štiti normalne stanice od oštećenja koja mogu nastati djelovanjem virusa, razara stanice tumora i povećava broj B-stanica, koje proizvode anti-tijela.”

Sve promatrane funkcije, čine ulje ćurekota idealnim kandidatom za upotrebu i primjenu pri prevenciji i liječenju raka. Vanjsku upotrebu je ulje našlo na primjer kod reumatskih oboljenja.

U Njemačkoj se također, tek u posljednje vrijeme, otkrilo i dokazalo djelovanje ulja ćurekota na ljudsko zdravlje. Minhenski imunolog dr.med. Peter Schleicher (od 1986. najmlađi član svjetske akademije znanstvenika) je istraživao nove vrste i protokole terapija hroničnih bolesti upotrebom ulja ćurekota. Njegova otkrića se u potpunosti slažu sa otkrićima u Americi. Napisao je: “Sa uljem ćurekota u organizam dospjevaju vrijedne više-korisne nezasićene kiseline, kao npr. Linol- i Gamalinol-kiseline. Kroz njih se omogućava sinteza važnih imuno-regulatorskih substanci, kao Prostaglandin E1. Linol-kiselina stabilizira staničnu membranu a Prostaglandin djeluje jako na zaustavljanje upala. Kroz ovo djelovanje se sprečavaju izazivači bolesti, kao i njihove reakcije na imuni sistem. Od akni, preko bolova do raka.”

Pored toga, sadržaj ulja ćurekota stabilizira prekoračenu funkciju T-stanica alergenta kao i što poništava povećanu imuno-reakciju putem anti-tijela. Pretjerani odgovor imunološkog sistema se normalizira i smanjuje se degranulacija Mast-stanica. Dr. Schleicher je u međuvremenu testirao ulje ćurekota na preko 600 pacijenata.

Došao je do sljedećeg zaključka: Iznad 70% pacijenata se izliječilo od alergijskih bolesti. Pod tim se misli na alergije od: prašine, polena, akni, te nadalje neuro-dermitis oboljenja, astma i takve koji su bili uopćeno rečeno slabog imunog sistema i kao takvi bili podložni raznim infekcijama. Dr. Schleicher stoga naglašava upotrebu ulja ćurekota prvenstveno protiv bolesti upala i prehlada, te gripe. Imunološki sistem koji je bio van ravnoteže a time i slab, se ponovo haromnizira. Ovaj jaki imunološko-regulatorni efekt ulja ćurekota se u potpunosti potvrdio i kod istraživača u Americi.

Oni potvrđuju djelovanje, koje je sa uljem ćurekota već na Istoku odavno dokazano, pri svim vrstama alergija, upala, problema sa mjesečnim pranjem, depresija, bronhitisa, astme, oboljenja kože, kao što je neuro-dermitis, lišajeva i gljivčnih oboljenja, dalje pri probavnim problemima i slabosti potencije.
U ranijim stoljećima, ulje je bilo poznato u našoj okolini. Bilo je primjenjivano protiv nadutosti, žutice, dizenterije, problema stomaka i pluća, protiv problema sa mokrenjem. Korišteno je kod trudnica i rodilja za poboljšavanje veće proizvodnje mlijeka. Na žalost, dolaskom hemijskih sredstava ulje ćurekota je palo u zaborav.

Rekao je Poslanik, Muhammed,sallallahu alejhi ve sellem,: ”U ćurokotu ima lijeka od svake bolesti osim smrti”. (Buharija) Tako se prenosi od Aiše, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Uistinu je ova el-habbetu es-sevda (ćurekot, nigella sativa) lijek za svaku bolest, izuzev smrti!“. Hadis je zabilježio imam Buharija u svome Sahihu, u Knjizi o medicini, u poglavlju o ćurekotu, pod brojem hadisa 5687.

Što se tiče hadisa kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anh, on ima više verzija: „U ćurokotu je lijek za svaku bolest izuzev smrti.“ Ovu verziju hadisa zabilježio je imam Buharija u svome Sahihu, u Knjizi o medicini, u poglavlju o ćurokotu, pod brojem hadisa 5688, i imam Muslim pod brojem 88/2215/5766. „Nema nijedne bolesti a da u ćurokotu nema lijeka za nju, izuzev smrti.“ Ovu verziju hadisa zabilježio je imam Muslim u svome Sahihu, u Knjizi o selamu, u poglavlju o liječenu ćurokotom, pod brojem 89/2215/5768.„Na vama je da koristite ovaj ćurokot, jer se u njemu nalazi lijek za svaku bolest izuzev smrti.“ Ovu verziju hadisa zabilježio je imam Tirmizi u svome Sunenu, u Knjizi o poglavljima medicine, u poglavlju o onome što je došlo o ćurokotu, pod brojem 2113. Šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihu Sunena Tirmizije.

Indikacije:

U slučaju pobavnih tegoba i nadimanja usljed nedovoljnog lučenja žuči, pospješuje lučenje mokraćne kiseline (u liječenju uloga,oslabljenja funkcija jetre, migrena, jačanje vitalnosti organizma, posebno u bolesnim i rekonvalescentnim stanjima, protiv upala, poboljšanje probave i apetita, pospješuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu, protiv proljeva, odstranjuje gliste, protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih oboljenja, liječenje glavobolje, hipotenziv, protiv krvarenja (epistaksa i hemofilija), protiv kanceroznih oboljenja, oboljenja trakavice, smanjuje nivo šečera u krvi, diuretik, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, reguliše hormone rasta, liječenje nekontrolisanog mokrenja, liječenje čira želudca i dvanaestnjaka, za snižavanje holesterola u krvi, afrodizijak.

 • Petnaest minuta prije doručka i večere, uzeti malu kašiku ulja ćurokota, zatim popiti pola čaše vode u kojoj je rastopljena velika kašika čistog meda.

Za liječenje upala nosnih šupljina, ekspektorant, liječenje suhog kašlja, liječenja bronhijalne astme i gripe.

 • Namaže se unutrašnjost nozdrva uljem ćurokota, zatim se jako uzdahne, potom se izbacuje šlajm.
 • Stavlja se velika kašika ćurokota u čašu prethodno ključale vode, potom se para inhalira.

Petnaest minuta prije doručka i večere, uzeti malu kašiku ulja ćurokota, zatim popiti pola čaše vode u kojoj je rastopljena velika kašika čistog meda

Categories: Novosti