(Stolac, 22.4.2020.) Na današnji dan, 22. aprila 2017. godine održana je Osnivačka skupština našeg i vašeg Udruženja Stočana Bregava. Ovaj datum ima i simbolički značaj jer se obilježava u 150 država svijeta kao Međunarodni dan planete Zemlje.

Protekle su četiri godine u kojima smo realizirali projekte podrške povratnicima:
  • dodjela novčanih naknada porodiljama,
  • dodjela školskih torbi, pribora i udžbenika učenicima prvih razreda osnovne škole,
  • dodjela literarne nagrade „Enes Ratkušić“ za stolačke maturante,
  • sanacija više puteva u prigradskim naseljima,
  • organizovanje promocije knjiga,
  • podrška razvojnim projektima, finansijska podrška oboljelim itd.

Posebno ističemo da je u navedenom periodu u prostorijama Doma zdravlja Stolac Uzinovići prof.dr. Senad Mehmedbašić obavio skoro 700 besplatnih ginekoloških pregleda, a ova aktivnost je obustavljena do daljnjeg zbog pandemije COVID-19.

Na jučer održanoj Skupštini Udruženja usvojeni su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2020. godinu, kao i Program rada za 2021. godinu. S obzirom na istek četverogodišnjeg mandata, Skupština je donijela odluku da Udruženje Stočana Bregava u naredne četiri godine nastavlja s predanim radom u djelimično izmijenjenom sastavu. Predjednik Skupštine je Senad Mehmedbašić, Upravni odbor čine Omer Korjenić, predsjednik i članovi Esved Vele, Aida Gabela, Amer Beća i Ahmet Ljubović, a Nadzorni odbor čine Zijo Brzina, predsjednik i članovi Bekir Isaković i Salko Baljić.

I ovu godišnjicu obilježavamo u periodu pandemije COVID 19 kada se cijelo čovječanstvo suočava sa velikim iskušenjima i kada je humanost na velikom ispitu. Udruženje je upravo i nastalo iz osjećanja i želje za napretkom i životom, a on je moguć samo ako imamo uvid u stvarnost. Uslov za sve je da se svako upita – Šta sam dobrog uradio za Stolac, za grad sa najljepšom bojom neba?!

Mi ćemo nastaviti sa realizacijom projekata odlučni u nastojanju da budemo dostojni naših predaka kao generacija koja nije ustuknula pred barbarskim i rušilačkim nasrtajima na naš grad i već u maju krećemo s novim projektima.

Zahvaljujemo se svim Stočankama i Stočanima i prijateljima Stoca na upućenim čestitkama povodom rođendana Udruženja.

Živi nam i zdravi bili.

Osnivači Udruženja Stočana Bregava

Senad Mehmedbašić
Zijo Brzina
Omer Korjenić

Categories: Novosti